Adománygyűjtés: Emlékkő az NHE első világháborús hősi halottai tiszteletére

alt



A Danubius Nemzeti Hajós Egylet nagy örömmel fogadta, amikor 2020. február végén létrejött a támogatási megállapodás Budapest Főváros Önkormányzata és Egyletünk között, melyet még tavaly a „Nemzeti Hajós Egylet első világháborús hősi halottai tiszteletére felállított margitszigeti emlékkő rekonstrukciója” programcímmel nyújtottunk be. A megállapodás előkészítésében elévülhetetlen szerepe volt Denk András tiszteletbeli elnökünknek, a Budapesti Evezős Szövetség elnökének. A fővárosi támogatás mértéke három millió forint, a rekonstrukció teljes-, közel négy millió forintos költségéhez a különbözetet, az evezős sporthoz kötődő magánadományozók kiegészítő támogatásával kívánjuk előteremteni.

Elkészült az emlékmű 1:1 gipszmintája, a restaurátori, rekonstrukciós terve, ennek szakértői zsűrizése, a kőanyag beszerzése, az emlékmű fő elemének, az „amforá”-nak a süttői mészkőből történt újra alkotása, darus ráemelése a posztamensre. Jelenleg is zajlik a posztamens tisztítása, feliratozása szemcseszórással, a meglévő feliratok javítása, az amfora előoldalán elhelyezett öntöttvas babérág beillesztése, a környezet rendezése. A kivitelezésért köszönet az ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft.-nek, Kelecsényi Gergely cégvezetőnek, Sándor Áron építésznek, volt tagtársainknak.

Az épülő, szépülő DNHE klubháztól ötven méterre, északra volt látható a mostanáig torzó „Hősök emlékműve”, melyet a Nemzeti Hajós Egylet (NHE, a DNHE jogelődje) ünnepélyes keretek közt 1928. október 31-én leplezett le. A Kertész Árpád szerkesztette könyvből (A Nemzeti Hajós Egylet 75 éves története 1862–1936. Bp. 1936.) megismerhetjük az eredeti műalkotást, s megtudhatjuk, hogy készítője Ohmann Béla szobrászművész (1890–1968), aki 1921 és 1936 között a Budai Iparrajziskola tanára, kerámiaműhelyének vezetője volt, s aki élete során számos síremléket, épületet-plasztikát készített. A megmaradt kőtömbön még ma is kivehető a tíz hősi halált halt klubtag neve: Bazsó Fedor, ifj. Gráf Vilmos, Groffits Béla, Klözel-Koltay Aladár, Marinczer László dr., Röhrich Márton, Szabó Miklós dr., Szurmák Rezső dr., Dedinszky Gábor, Vetter Frigyes. Az Egylet 1928. évi jelentéséből kiderül, hogy az emlékmű 2040 pengőbe került, és a tagság önkéntes adományaiból-, valamint az előző évi NHE közgyűlés 1000 pengős hozzájárulásból felhasznált 900,5 pengőből nyert fedezetet.

Az evezős évadnyitó-ünnepség nyitó eseményeként, 2007. óta megkoszorúzzuk – mint NHE jogutód – a Magyar- és a Budapesti Evezős Szövetséggel együtt az emlékkövet. A torzó a szépen felújított Margitszigethez is méltatlan látvány volt minden arra sétáló számára, ezért szerettük volna, ha a „Hősök emlékművé”-t méltó emlékezésként rekonstruálni lehet eredeti formájában.

EZÉRT A KÖZÖS TEHERVISELÉS JEGYÉBEN AZZAL A KÉRÉSSEL FORDULUNK MINDEN EGYKORI- ÉS MAI EVEZŐS FELÉ, KIVÁLTKÉPP A DNHE-HEZ / A „RÉGI NEMZETI”-HEZ / A „CSEMEGÉ”-HEZ / A „DEK”-HEZ KÖTÖDŐ JÓKEDVŰ ADAKOZÓ FELÉ, HOGY ANYAGI TÁMOGATÁSÁVAL JÁRULJON HOZZÁ A „HŐSÖK EMLÉKMŰVE” TELJES REKONSTRUKCIÓJÁHOZ!

A megszépült, rekonstruált, restaurált NHE emlékkő ünnepélyes átadására 2020 őszén kerül sor, addig van lehetőség az adományozói listára felkerülni! A lista folyamatosan frissülni fog.

Adományszámlaszám

Danubius Nemzeti Hajós Egylet
10900035-00000008-14510016
Közlemény: NHE emlékkő 2020

Köszönjük az eddigi felajánlásokat:

ÁBRAHÁM ISTVÁN PÉTER
ALLIQUANDER ANNA ÉS LŐRINCZ ATTILA
ALLIQUANDER TAMÁS
BERSÉNYI ÁGOSTON
BOGDÁN BOGLÁRKA ÉS BOGDÁN BENEDEK
BOHN FERENCNÉ
BUDAI HAJNAL
BUJDOSÓ MIKLÓS ÉS TERNAI GABRIELLA
CSIZMADIA TIBOR
DALOS PÉTER
DÁVIDNÉ VAJK ILDIKÓ
DENK ANDRÁS
GYIMESI VALÉRIA
HETZER REINHARD RUDOLF
HONTI KRISZTIÁN
HÖRCHER DÁNIEL
HUSZTHY ZITA KATALIN
JÁSDI ISTVÁN
KESERŰ GYÖRGYNÉ
KISFALUDI JÚLIA
KISS BALÁZS
KISS EVELIN
KOVÁCS MAGDOLNA MÁRIA
KULIFAI GÁBOR
KULIFAI KRISZTINA
LÁSZLÓ VERONIKA
LIGETI ZSOLT ISTVÁN
MELISNÉ MÁTHÉ KRISZTINA
PETE BALÁZS
RADÓ VILMA KAROLINA
RÉTI KORNÉL
RODEN GÁBOR
SZANDTNER ÉS RÓZSA CSALÁD
SZÁNTÓ ÉVA ÉS FICSOR LÁSZLÓ
SZÁNTÓ GYÖRGYNÉ (ANCI)
VIRÁG ÁGNES
VANCZÁK EMESE
VANCZÁK GERGELY
VANCZÁK JÓZSEFNÉ
VÉGVÁRI TAMÁS
VIDACS LÁSZLÓ
ZARÁNDY ISTVÁN
ZARÁNDY PÁL
IFJ. ZARÁNDY PÁL

Frissítve: 2020. október 28-án