Beszámoló a „HÍV A DUNA” gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regatta és Országos Egyetemi Bajnokságról

2018. május 13-án, vasárnap reggel verőfényes napsütés fogadta a 28 éves múltra visszatekintő gróf Széchenyi István nevével fémjelzett evezős verseny résztvevőit. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) még 1991-ben hagyományőrző és hagyományteremtő jelleggel indította útjára az Évadnyitó gróf Széchenyi István Emlékversenyt a Margitszigeten, ahol a képzeletbeli célvonal a Wesselényi Csónakházunk és a tavaly felújított kis úszóházunk, Csolnakdánk közötti Duna szakaszon húzódik. A verseny népszerűsége és a résztvevők száma az elmúlt több mint negyed században évről évre nőtt, így az amatőr regatta megrendezésére egyetemisták, céges csapatok, önkormányzatok, baráti társaságok részvételével külön időpontban, a március 17-én már lezajlott Évadnyitó- Nemzetközi Budapest Kupa után, a Széchenyi verseny második fordulójaként került sor.

alt

A „Hív a Duna” regattán az indulók biztonságos fixüléses tízevezős hajókban eveznek, melyeket hazánkban elsőként a Balaton közeli egyetemek építtettek az angol „királyi tízevezős” mintájára. A Pannon Egyetem, amely az idei – Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) által is elismert, és támogatott – Országos Egyetemi Bajnokságon a rendezővel „Együttműködő felsőoktatási intézmény” volt, már 19 éve minden évben megrendezi a veszprémi és a keszthelyi karok közötti regattát a balatoni hullámzást is „elviselő” hajókban.

A rendezvény fővédnöke idén is Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Főpolgármester-helyettes. Védnökei: Dr. Láng Zsolt a II., Bús Balázs a III. kerület polgármesterei, Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és a Széchenyi Társaság voltak.

A verseny hagyományosan az Első világháborúban elesett hősi halott evezőseink emlékére állított emlékkövek (Neptun emlékkő, és Nemzeti Hajós Egylet emlékkő) koszorúzásával kezdődött. Tiszteletét tette a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) Hagyományőrző Bizottságának elnöke Kisfaludi Júlia, és tagja Rakitai Zsuzsa, a Széchényi Társaság alelnöke, Dr. Cserháti László Gábor, és főtitkára, Dr. Rubovszky András, a DNHE elnöke, a MESZ szakmai alelnöke Vanczák Gergely, valamint Pignitzky Borbála a MESZ főtitkára, aki ezt követően az ünnepélyes megnyitón mondott beszédet.

Idén először versenyünk része volt annak a rendezvénysorozatnak, amely a „Közlekedési Kultúra Napja” (május 11.) köré szerveződött, így az evezős verseny szüneteiben meghívott szakértőink arról beszélgettek, hogy a Duna, mint közlekedési infrastruktúra hatékony és biztonságos használatához a jogszabályok létrehozásán felül milyen szemléletformálásra van szükség napjainkban. A panelbeszélgetés résztvevői voltak: Tamáska Csaba, Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Főosztályának főosztályvezető-helyettese; Zsákay László, a BKV Zrt. Turisztikai Divíziójának vezetője; Gyarmat Krisztián, a Mahart PassNave üzemeltetési vezetője, a Magyar Hajózási Országos Szövetség munkabizottságának tagja; Kutasi György, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület munkatársa, a Navinfo szolgálatvezetője; Székely Balázs, a Magyar Evezős Szövetség elnökségi tagja; moderátor Hörcher Dániel, a DNHE szakmai alelnöke, a londoni Imperial College és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közlekedési kutatója. A beszélgetés meghallgatható honlapunkon.

Az idei regattát a jövő évi versenyünk főpróbájának is tekinthettük, hiszen jövőre a „Budapest Európa Sportfővárosa 2019” keretében kerül majd megrendezésre. Reményeink szerint az összes kerület csatlakozik az idei „hármashoz” (XII., XV., XVII. kerület önkormányzatának csapatai). Az önkormányzatok és intézmények futamában, a versenyt támogató FŐKERT Nonprofit Zrt. amatőr evezős csapata végzett az élen, megelőzve a XII. kerület – MoM Sport, és a XVII. kerületi önkormányzat csapatát. További sorrend a LEG Magyarország Zrt., és XV. kerület.

Az idén először volt külön futama a pénzintézeteknek (a Magyar Fejlesztési Bank három, az OTP és a CIB Bank egy-egy csapattal nevezett). A sorrend: 1. MFB III., 2. OTP, 3. MFB I.). A „Big Four” futamban a nagy pénzügyi tanácsadó cégekhez (Deloitte, PWC, KPMG), jogi (Allen & Overy) és pályázatírói, tanácsadói (EX ANTE) cégek is csatlakoztak. Az eredmény 1. PWC rowing, 2. Deloitte, 3. KPMG lett. Itt voltak az öt csillagos szállodák közül az InterContinental Budapest kettő-, és a Budapest Marriott Hotel szintén két csapattal (1. F&B Team Intercontinental, 2. Mixed Team Intercontinental, 3. Marriott 1.).

Az öt csillagos szállodák már hagyományos jótékonysági futamnak is résztvevői voltak: segítettek vízi verseny élményhez juttatni azokat a down szindrómás fiatalokat, akiket a rendező DNHE, immár 14 éve patronál (Down Alapítvány, Sarokház Lakóotthon lakói).

A „Családi, baráti” futamban két evezős dinasztia (Szántóné dr. Domonkos Anna, és a Sarkadi Nagy testvérek, Imre és György csapata) mellett a GYAC AM masters evezősökből álló baráti csapata vetélkedtek egymással. Ebben a futamban indult továbbá a „Csepp a tengerben Alapítvány” és a DNHE által patronált Pilisi Gyermekotthonból érkező fiatalok csapata. Az aranyérmet a „TABU (Tata-Budapest)” csapata, vagyis az egész evezős társadalom által Ancinak becézett Domonkos Annáék szerezték meg, 2. a győriek-, 3. a Sarkadi - Killik család csapata lett.

Az egyéb cégek futamában a Microsec Zrt. és a Scania Magyarország két-két „legénységének” szurkolhattunk. 1. Microsec A, 2. Scania A, 3. Microsec B csapata lett.

alt

Az egyetemi csapatok futamában rajthoz álltak a Pannon Egyetem csapatai (külön férfi és női „tízesek”), valamint a fővárosi egyetemek közül a BME, az ELTE, az Óbudai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, továbbá a Testnevelési Egyetem csapatai. Az egyetemi döntőt a BME nyerte, melynek csapatát erősítette a DNHE két kiválósága Polivka Dóra és Krémer Eszter válogatott versenyzők. 2. a Pannon Egyetem Veszprém, 3. a Testnevelési Egyetem lett.

A szuper döntőt a futamgyőztes csapatok vívták egymással. Ezt a Microsec A nagy fölénnyel nyerte, második (célfotó segítségével eldöntve) a PWC Rowing, harmadik a Főkert csapata lett.

A futamok alatt lehetőség volt kipróbálni az evezős mozgást az ergométereken, a gyerekek ugráló várazhattak, a versenyzéstől és/vagy szurkolástól elfáradtak a Waldorf-Catering gulyását, almás pitéjét fogyaszthatták. Az eredményhirdetés után a sok baráti-, céges-, önkormányzati és egyetemi csapat az „egy hajóban eveztünk, egy hajóban evezünk” jól eső érzésével, kellemes fáradtsággal az izmaiban indulhatott el a Margitszigetről hazafelé. Köszönet a résztvevőknek és az önkénteseknek (fotósok!), a versenybíróknak, a DNHE evezőseinek és edzőinek! Nélkülük nem sikerült volna ilyen jól ez a sokrétű sportesemény. Külön köszönet a „Hív a Duna Szervező Bizottság” elnökének, Szántóné dr. Domonkos Annának az elmúlt hetekben – a regatta sikeres lebonyolításáért – végzett emberfeletti munkájáért!

A verseny hivatalos jegyzőkönyve letölthető innen.