Közlekedési kultúra a Dunán: A vízi közlekedés szakértői beszélgettek a DNHE Wesselényi úszóházán

A Gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Evezős Regatta és Egyetemi Országos Bajnokság 2018-ban csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napja országos rendezvénysorozathoz. Az evezős verseny szüneteiben meghívott szakértőink arról beszélgettek, hogy a Duna, mint közlekedési infrasturúra hatékony és biztonságos használatához a jogszabályok létrehozásán felül milyen szemlétformálásra van szükség napjainkban. A beszélgetés hangfelvétele elérhető honlapunkon.

Háttér

A Duna Magyarország legnagyobb folyója, fővárosunk egyik szimbóluma, és emellett éppúgy az ország közlekedési infrastruktúrájának része, mint közúthálózatunk vagy vasútvonalaink. A Dunát, mint közlekedési infrastruktúrát számtalan szereplő használja a vízi sportok szerelmeseitől kezdve a városi közforgalmú közlekedésen át a belföldi és nemzetközi áruszállításig. Ezeknek a szereplőknek elemi érdeke, hogy biztonságosan és hatékonyan használhassák közös infrastruktúránkat. Így a közlekedési kultúra fogalmát éppen olyan tudatossággal kell kezelnünk, fejlesztenünk a vízen, mint a szárazföldi módok esetében.

A Közlekedési Kultúra Napja keretében megvalósuló panelbeszélgetés célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a vízi közlekedés hazai képviselői között. A beszélgetés során azonosítjuk azokat a pontokat, ahol a jogszabályi keretek finomhangolásán túl szemléletformálásra van szükség. Bízunk benne, hogy a rendezvény hagyományt teremthet, és hosszabb távon is hozzájárulhat majd a víz közlekedési kultúra fejlődéséhez, a Duna biztonságosabbá tételéhez.

Résztvevők

- Tamáska Csaba, Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Főosztályának főosztályvezető-helyettese;
- Zsákay László, a BKV Zrt. Turisztikai Divíziójának vezetője;
- Gyarmat Krisztián, a Mahart PassNave üzemeltetési vezetője, a Magyar Hajózási Országos Szövetség munkabizottságának tagja;
- Kutasi György, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület munkatársa, a Navinfo szolgálatvezetője;
- Székely Balázs, a Magyar Evezős Szövetség elnökségi tagja;
- a moderátor Hörcher Dániel, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet szakmai alelnöke, a londoni Imperial College és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közlekedési kutatója.

A rendezvény szervezői köszönetet mondanak Bíró Józsefnek, a BFKKF főosztályvezetőjének és a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettesének a panelbeszélgetés megszervezésében nyújtott segítségéért.

A beszélgetésen készült hangfelvétel letölthető mp3 formátumban, illetve meghallgatható itt: