Sándor István 95 éves!

Kilencvenötödik születésnapját ünnepelte június 8.-án a magyar evezés egyedülállóan eredményes személyisége, Sándor (Stadler) István. Az 1969 óta külföldön – az Egyesült Államokban, majd Kanadában – élő sportembert a MESZ és a DNHE közösen fogja köszönteni, június 21-én, 18. órakor az „Európa Házban”, vagyis ugyanott, ahol 1937. május 3-án először ült hajóba az egykori Hungária Evezős Egylet csónakházából vízre szállva. Tizennyolcszoros felnőtt magyar bajnokként, egyedül ő mondhatja el magáról a hazai evezős sport történetében, hogy valamennyi akkor létező hajóosztályban győzni tudott. (Nők között ugyanezzel büszkélkedhet (büszkélkedhetne, de nem teszi) Kulifai Krisztina - gazdasági alelnökünk).

A kiváló evezős 1942-ben a nemzetközi vizeken is veretlen maradt, de a II. világháború évekre visszavetette pályafutását. Az 1952-es Olimpián, Helsinkiben, nyolcasban állt rajthoz, de a reményeik már az előfutamban szertefoszlottak, mert a minimum 93 kilogramm helyett a magyar hajó 143-at nyomott. „Ennyivel azért nem voltunk jobbak a többieknél..." - idézte fel emlékeit Sándor István.

Az FTC örökös bajnoka 76 évesen ment nyugdíjba, de szerelmétől, az evezéstől a tengerentúlon sem vált meg. Torontóban hamar rátalált az „Argonaut” evezős klubra, amelynek immár örökös tiszteletbeli tagja. Utoljára 1991-ben, veterán-világbajnoki címet is szerzett régi versenyzőtársával, Harmat Zoltánnal.

(forrás: a 90. születésnapját ünneplő Sándor István MTI-nek adott nyilatkozata)

Isten éltesse soká Pista bátyánkat!

Budapest, 2016. június
DNHE elnökség