Isten éltesse Klári nénit! Avagy „még tíz csapás a szigetspiccig…” | Nyomtatás |

Tisztelgés az október 3.-án 100. születésnapját ünneplő Juventus Hölgyevezős Club alapító tagja, általános elnöke, dr. Zarándy Aladárné Czógler Klára előtt.

Klári nénit 100. születésnapja másnapján kereste fel otthonában az örök fiatalság titkára vágyó népes csapat a Szövetség –, a Szövetség Hagyományőrző Bizottsága –, és az egész evezős társadalom nevében. A „Juventus hölgy” egyik fiával, egyik lányával, és egyik leány unokájával fogadott bennünket. Elsőként Dávid Imre Örökös Tiszteletbeli Elnök köszöntötte, majd szép sorban mindnyájan. A kitűnő egészségnek örvendő, szellemileg friss, jó humorú ünnepeltet pont egy nyolcasnyi hölgykoszorú vette körül (no és egy férfi kettes), amikor elkezdtük falatozni Szamos Miklós (egykori evezős!) klinker négyest formázó, Juventus Hölgyevezős Club színeivel (piros kör, benne piros J betű) díszített marcipán tortáját. Adódott a kérdés, hogyan kezdődött az „egész”?
 
Az 1930-as évek a sportág aranykorszaka. A Nemzetközi Evezős Szövetség által, az Európa-bajnokságokon legeredményesebb nemzet számára alapított Glandaz-díjat 1932-ben, 1933-ban, 1934-ben és 1935-ben is elnyerték a magyar evezősök. Ez idő tájt kereste fel a későbbi klubalapító Czógler Klára – a Pázmány Péter Egyetem bölcsészkarának első éves hallgatója – a pesti József utca egyik bérházának pincéjében épült szövetségi téli tanmedencét, a „kasztlit”. Itt lehetőség nyílt a jó evezős technika elsajátítására, ráadásul a rendszeres kasztlizás egyben felmentést adott a felső-iskolákban is kötelező gerendagyakorlatok és kézenállások alól. Az edzéseket Jánosházy János irányította. 1931. tavaszán a „technikailag tökéletesre kiképzett legénység” már vízre szálhatott az Újpesti Evezős Egylet Evezős Osztálya stégéről, az újpesti rakpartról. A Jánosházy Evezős Iskola tanítványai kezdetben egy, nem sokkal később már két öreg fix villás, klinker nyolcasban gyakorolhattak. Hamarosan id. Kammermayer Oszkár, az Országos Testnevelési Tanács Titkára, a híres „Neptunista” igazgató engedélyével az evezős lányok használhatták a Neptun Budapesti Evezős Egylet margitszigeti csónakházát. Ezt követően a Rendőrtiszti Atlétikai Club Evezős Osztálya mellett, az IBUSZ sporttelepén (az Óbudai rakparton, a Tímár utcánál) béreltek egy-két kabint, és itt alakították ki vízi-bázisukat, itt tárolták hajóikat. Ekkor már vettek egy kormányos négyes hajót is. Egyre inkább megfogalmazódott az egyletté alakulás gondolata és sikerült megnyerni az ügy támogatására Dr. Kelemen Kornélt, az Országos Testnevelési Tanács elnökét.

1935. március 27.-én tartották a Juventus Hölgyevezős Club alakuló közgyűlését1. A klub színeiben (fehér pamut trikó, hátán nagy piros kör, benne piros J betűvel, kis fehér sapkával) versenyen kívül is gyakran megjelentek: az 1934-es Szent István Ünnepe alkalmából rendezett virágdíszes csónakfelvonuláson is láthatóak2.  A dunai ismeretségekből gyakran házasságok is köttettek, köttetnek. Jánosházy János egykori tanítványát, Ábrahám Pannit (a Juventus Hölgyevezős Club titkárát) vette feleségül, míg Zarándy Aladár, Czógler Klárát. Klári néni első gyermeke születésekor, 1940-ben lemondott elnöki tisztségéről, és azt Somkúti Ilona vette át. 1943-ban még beszámol a Filmhíradó3, és a korabeli sajtó4 a Juventus Hölgyevezős Club meghívásos versenyéről, 1944-ben még két magyar bajnoki címet szereznek a Juventus evezősei, de a kialakulóban lévő új politikai rendszer a nagy múltú, patinás klubokat betiltotta, a többieket adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítette, egymásba olvasztotta, államosította.



 

 

 

 

 

1938. A Juventus hölgyek versenyre indulnak. A hatos, Czógler Klára.

Klári néni elárulta nekünk, hogy a hosszú élet titka a szorgalmas munka. Most is tevékeny; terítőt horgol, játék babákat köt a dédunokáknak. Örül, hogy evezett, hogy ennek a szép sportnak köszönhetően ismerte meg párját, hogy átadhatta gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak (közöttük sok a bajnok, válogatott evezős) az evezős sport szeretetét, és ezzel együtt a természet tiszteletét. És, hogy mi a sok leevezett kilométer, számtalan irammenés, vágta máig is érezhető hatása? Ha valami nehézséget kell leküzdenie, Jóistenhez fohászkodik, és magában elsuttogja: még tíz csapás a szigetspiccig, és utána pihenő.

1Az alakuló közgyűlést megörökítő kép hátoldalán található ez a dátum, más dokumentumok ettől eltérő időpontról számolnak be.
2http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=1149 1’04”-től. A filmarchívum valószínűleg az 1935-ös felvonulásról számol be valójában.
3http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=5175
4http://www.huszadikszazad.hu/sport/szepseg-baj-sot-tudas-a-holgyevezosok-versenyen

 

Klári néni gondolatait lejegyezte Alliquander Anna, 2011-10-06.